Składniki
- 400 g sera Emmentaler
- 200 g sera Gruyere
- 1 szklanka wina białego wytrawnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony biały pieprz
Wykonanie
-
Sery kroimy w kostkę lub trzemy na grubych oczkach tarki.
-
Naczynie do fondue dokładnie nacieramy jednym ząbkiem czosnku. Drugi ząbek drobno siekamy i wrzucamy na dno naczynia.
-
Białe wino z łyżeczką cytryny wlewamy do naczynia i zagotowujemy dodając sery.
-
Gdy sery już się rozpuszczą dodajemy mąkę i przyprawiamy.
-
Podajemy z grzankami z białego i ciemnego pieczywa ciągle podgrzewając.
Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi
#fondue
#emmentaler
#Gruyere